Διάβασα στο ιστολόγιο σας την απάντηση του κυρίου Μαρκογιαννάκη σε σχετική επερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κοροβέση, σχετικά με τις προσαγωγές νεαρών την 5 Ιανουαρίου στο Α.Τ Πτολεμαΐδας. Στην απάντηση του ο υπουργός είτε προσπαθεί να καλύψει την τοπική ηγεσία της αστυνομίας είτε έχει ενημερωθεί ελλιπώς από την υπηρεσία στην οποία είναι πολιτικός προϊστάμενος.
Επειδή ήμουν παρών στην κεντρική πλατεία την ημέρα εκείνη μαζί άλλους συναδέλφους μου από το εξωτερικό όπου και βρίσκεται η μόνιμη κατοικία μου, θέλω να επισημάνω τα εξής:
1. Σε καμιά περίπτωση οι αστυνομικοί δεν ζήτησαν ταυτότητες από τους παρευρισκόμενους . Αντίθετα επιβίβασαν τους νεαρούς σε μεγάλα οχήματα που μεταφέρθηκαν από την Κοζάνη με σκοπό να προσάγουν όλα τα άτομα που μετείχαν στην συγκέντρωση-διαμαρτυρία κατά της βίας. Εάν απλά ήθελαν να ελέγξουν στοιχεία ταυτότητας κάποιων υπόπτων τότε γιατί κινητοποίησαν τόσο μεγάλη αστυνομική δύναμη; Η μεταφορά και συγκέντρωση μεγάλης αστυνομικής δύναμης στη Πτολεμαΐδα, δείχνει ότι ο στόχος ήταν να διαλυθεί η συνάθροιση και όχι απλά ένας τυπικός έλεγχος στοιχείων ταυτότητας. Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν δεκάδες διερχόμενοι πολίτες αλλά και ρεπορτάζ δημοσιογράφων της περιοχής που μιλούν για επιχείρηση σκούπα. Το ρεπορτάζ αυτό δεν διαψεύστηκε από την αστυνομική διεύθυνση Κοζάνης.
2. Από το αποτέλεσμα της προσαγωγής προκύπτει ότι κανείς εκ των νεαρών δεν κατείχε οτιδήποτε που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την άσκηση βίας κατά πολιτών ή περιουσιών.
3. Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο κύριος υπουργός η «αστυνομική υποδιεύθυνση Κοζάνης έδρασε σύμφωνα με το Π.Δ 141/1991 και τις διαταγές της υπηρεσίας».
4. Η προσαγωγή πολίτη που κατέχει αποδεικτικό στοιχείο της ταυτότητάς του επιτρέπεται στην περίπτωση που η συμπεριφορά του (και όχι απλώς ο τόπος, ο χρόνος ή οι περιστάσεις) κινεί υπόνοιες διάπραξης εγκλήματος, όπως προβλέπεται στο άρθρο 74 παρ. 15 περ. θ΄ του Π.Δ. 141/1991.
Ερώτηση: Ποια ήταν η συμπεριφορά αύτη που κίνησε υποψίες για διάπραξη εγκλήματος;
Μήπως διαταγή της υπηρεσίας ήταν η ακύρωση της συνάθροισης μέσω της προσαγωγής όλων όσων ήταν παρόντες και διαμαρτύρονταν για την βία με πρόσχημα την διακρίβωση στοιχείων;
Η αναφορά του υπουργού περί «εκτέλεσης διαταγής της υπηρεσίας» χωρίς να διευκρινίζεται τι περιλαμβάνει η διαταγή αυτή, θυμίζει εποχές 1967-1974 στην Ελλάδα και καθεστώτα τα οποία βρίσκονται ανατολικότερα της πατρίδας μας.
5. Στην απάντηση του ο κύριος υπουργός αιτιολογεί τις προσαγωγές 3 ατόμων από τους συνολικά 15 που προσήχθησαν ως εξής: 2 επειδή είχαν συλληφθεί την 12 Δεκέμβρη 2008 (μέρα μικρο επεισοδίων έξω από το Α.Τ Πτολεμαΐδας με αφορμή την δολοφονία του 15χρονου μαθητή) καθώς και μίας κοπέλας αφού όπως προέκυψε μετά την προσαγωγή της κατείχε ποσότητα απαγορευμένης ουσίας.
Ερώτηση: Για τους υπόλοιπους 12 γιατί δεν γίνεται καμία αναφορά; Γιατί θεωρήθηκαν ύποπτοι; Ο κύριος υπουργός έμμεσα δέχεται την άδικη και άσκοπη προσαγωγή τους αφού δεν έχει να πει ούτε λέξη για αυτούς.
Γιατί δεν αναφέρεται ο υπουργός για αυτούς που αθωώθηκαν από το δικαστήριο της Κοζάνης για τις γελοίες κατηγορίες που περιλαμβάνονταν στην δικογραφία που συνέταξαν οι αστυνομικές αρχές της Πτολεμαΐδας;
Από την απάντηση στην επερώτηση αλλά και τα πραγματικά γεγονότα προκύπτει σαφώς ότι η όλη κινητοποίηση της αστυνομικής διεύθυνσης Κοζάνης έγινε για να ακυρωθεί μια ειρηνική συνάθροιση πολιτών, και να αποθαρρύνουν παρόμοιες διαμαρτυρίες στο μέλλον.
Η μεγάλη κινητοποίηση της 5ης Ιανουαρίου διέψευσε τους ισχυρισμούς αστυνομικών της Πτολεμαΐδας ότι δήθεν δεν υπάρχει προσωπικό για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ναρκωτικών στην πόλη μας, είδαμε αρκετούς αστυνομικούς σε διάφορους ρόλους να λαμβάνουν μέρος στην κινητοποίηση.
Τέλος θα ήταν ενδιαφέρον να ρωτήσουν οι βουλευτές του νομού μας τον Κύριο Μαρκογιαννάκη για τα κριτήρια με τα οποία έγινε η μετάταξη συνοριοφυλάκων στην ασφάλεια Πτολεμαΐδας. Ποια ήταν τα κριτήρια με τα οποία έγινε η επιλογή;
Μειώθηκε άραγε το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης και εισαγωγής ναρκωτικών από γειτονικές χώρες στην περιοχή μας;
Με τιμή
Χριστόφορος Παπαιωάννου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου