Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

ΣΧΕΣΕΙΣ ΓΚΕΡΤΣΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΕ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΟ MERTEN



Στο έγγραφο της CIA με όνομα MERTEN MAX_0048 αναφέρεται πως ο Κοζανίτης Επιχειρηματίας Κωνσταντίνος Γκέρτσος, άνθρωπος των Γερμανών κατά τη διάρκεια της κατοχής, προκειμένου να κερδίσει την εύνοια του τότε Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή:
1.      Τον ενισχύει οικονομικά στις εκλογές του 1956 και 1958.
2.      Γίνεται επιστήθιος φίλος του Καραμανλή και τον φιλοξενεί όποτε πηγαίνει στην Ελβετία.
3.      Κατασκευάζει για τον Καραμανλή μεγαλοπρεπή βίλα στο Montreux της Ελβετίας και τον στηρίζει οικονομικά ώστε να λάβει μέρος στην κατασκευή εξ αδιαιρέτου δυο κτιρίων με διαμερίσματα στην Ελβετία.
Ο Γκέρτσος ξοδεύει πολλά χρήματα για τον Καραμανλή αλλά ως αντάλλαγμα ο τότε Πρωθυπουργός  αντικανονικά του επιστρέφει την κατασχεμένη περιουσία του. Η κατάσχεση της περιουσίας γινόταν σε όσους συνεργάζονταν με τους Γερμανούς στην διάρκεια της κατοχής.
Τέσσερις μήνες αργότερα και με την υπόθεση MERTEN ανοικτή ο Γκέρτσος πηγαινοέρχεται από Ελβετία σε Δυτική Γερμανία προσπαθώντας  να ηρεμήσει τον MERTEN και να εξαγοράσει την σιωπή του. Και υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως ο MERTEN έλαβε σημαντικό ποσό από τον Γκέρτσο και έτσι προσωρινά σταμάτησε να κατηγορεί τον Καραμανλή (για συνεργασία με τους Γερμανούς στην κατοχή).

  ΠΗΓΗ:   
http://www.foia.cia.gov/document/519b7f95993294098d512b42

Η σχέση μεταξύ Γκέρτσου και Καραμανλή παραμένει θερμή όπως φαίνεται για πολλά έτη. Το 1963 με το Φ.Ε.Κ. Γ'9/12.01.1963 ο Γκέρτσος διορίζεται επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στην Ζυρίχη όπου παραμένει μέχρι το 1977. Τότε με το Φ.Ε.Κ. Γ'318/25.10.1977 διορίζεται ο Αθανάσιος Γκέρτσος επίτιμος πρόξενος.....
 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η Διαφθορά σε όλο της το μεγαλείο. Οι οικογένειες Καραμανλή και Παπανδρέου για δεκαετίες λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα. Έτσι το έργο των παππούδων συνεχίζουν τέκνα ανίψια και εγγόνια.

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΩΣΙΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΓΚΕΡΤΣΟΥ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ-ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΑΣΙΛΙΑΔΕΣ, ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΠΑΡΑ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΒΙΚΙΠΕΝΤΕΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ.Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΔΩΣΙΛΟΓΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΚΕΡΤΣΟΥ, Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΚΕΡΤΣΟΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΕΩΤΕΡΟΥΣ, ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ, ΗΤΑΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΗΣ ΤΑΝΤΕΞ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ. ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΗΣ ΤΑΝΤΕΞ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΟΥΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΜΠΟΣ, ΜΑΝ, ΚΛΠ. Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΓΚΕΡΤΣΟΥ ΕΙΧΕ ΠΑΤΕΡΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΧΟΡΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΤΟΤΕ ΒΑΣΙΛΙΑ ΠΑΥΛΟΥ ΚΑΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ-ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΗΣ ΞΑΦΝΙΚΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΕΦΟΠΛΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΝΗΣΑΚΗ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ.
ΑΥΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΔΔΙΑΠΛΟΚΗ-ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ ΚΑΙ ΔΩΣΙΛΟΓΟΥΣ.
ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΩΤΕΡΟΙ.-